De bedomrander; wel of niet?

De meningen (en regels) zijn er nogal over verdeeld. De bedomrander wordt niet door iedereen gewaardeerd maar door anderen des te meer. Wat moet je daar nu mee als (toekomstig) ouder?
We zetten een aantal dingen voor je op een rij.

Een bedomrander, wat is dat?

Bedomranders of bedrandbeschermers zijn de stukken stoffen bekleding aan de binnenzijde van het babybed dat ervoor zorgt dat de baby niet tussen de spijlen vast komt te zitten of zich eraan pijn doet. 

Gevaarlijk?

Hoewel er Europese Veiligheidsnormen zijn gemaakt voor een veilige productie en handel in babykamers zijn de meningen van bedomranders/bedrandbeschermers verre van unaniem. Zo staan Nederland en België lijnrecht tegenover elkaar wat betreft dit product.

De voorstanders zijn van mening dat een bedomrander bijdraagt aan het slaapcomfort van de baby en voorkomt dat de baby zich pijn doet. Anderen keuren het af. Zo zou het verstikkingsgevaar aanzienlijker zijn (en zorgen voor wiegendood) met het gebruik van een bedomrander. Men raad aan immers zo weinig mogelijk 'gedoe' in het bedje te plaatsen. Zo houdt men het gevaar minimaal. Een bedomrander zou al gevaarlijk kunnen zijn als je kindje zich omdraait en ertegen aan rolt maar niet de kracht heeft om terug te draaien. 

Dit laatste geldt niet alleen voor bedomranders. Ook hemels, muggennetten lintjes en mogelijke andere decoratie wordt afgeraden. Het ziet er mooi uit, maar je baby kan erin verstrikt raken. Bovendien belemmeren ze wellicht de reguliere luchtcirculatie in je babykamer. 

Bovenstaande zorgt ervoor dat er in land A wel allerlei producten te verkrijgen zijn, terwijl land B het volledig afraadt omwille van het veiligheidsgevaar.
Je maakt best zelf een goed overwogen keuze en raadpleegt bij twijfel altijd een professional die je verder kan helpen.